စနစ္တက် တိုင္းရင္းၾကက္ေမြးျမဴေရး
---------------------------------------
ထိန္းသိမ္းစာင့္ေရွာက္သည့္စနစ္
---------------------------------------
ထိန္းသိမ္းစာင့္ေရွာက္သည့္စနစ္
ၾကက္ငယ္မ်ား –
ၾကက္မ်ား၏ ေသေက် ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားတြင္ ၾကက္ငယ္ဘဝအသက္ ၂ လသားအထိ ၂၄ ရာခိုင္ ႏႈန္း၊ ၂ လမွ ၆ လသားအထိ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ၾကက္ႀကီးဘဝ၊ ၆ လသားႏွင့္အထက္ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေသႏႈန္းရွိ ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။ ၾကက္ငယ္ ဘဝတြင္ ေသဆံုးႏႈန္းအမ်ားဆံုးျဖစ္၍ အထူးဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုပါသည္။ ေမြးျမဴသူမ်ားက ဂ႐ုစိုက္ေစာင့္ေရွာက္မႈမရွိလွ်င္ ေသဆံုးႏႈန္း၊ ပိုမိုျမင့္လာႏိုင္ပါသည္။ ေမြးျမဴသူမွ ၾကက္ငယ္ မ်ား ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ရာတြင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို အေလးထားေဆာင္ ရြက္ေပးသင့္ ပါသည္။
(၁) ေပါက္ခါစ ၾကက္ငယ္ႏွင့္ ၾကက္မႀကီးကို လံုၿခံဳေသာ ေလွာင္အိမ္(သို႔မဟုတ္) ၾကက္အုပ္ေဆာင္းျဖင့္ အုပ္ထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႔ၿပီး ေႏြးေထြးေသာေနရာ၊ ေလစိမ္း မတိုက္ေသာေနရာတြင္ ထားပါ။
(၂) အိပ္တန္းတက္ခ်ိန္၊ ဆင္းခ်ိန္တို႔တြင္ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ၾကက္ငယ္မ်ားကြဲကြာမႈ မရွိေစရန္ ဂ႐ုျပဳပါ။ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ၾကက္ငယ္မ်ားကို အတူတကြထားေပးပါ။
(၃) ၾကက္ငယ္ကေလးမ်ား စားေသာက္ႏိုင္ေသာ အစာခြက္ေရခြက္မ်ား ထားေပးပါ။
(၄) ၾကက္ကေလးမ်ား၊ က်န္းမာသန္စြမ္းလာပါမွ မိခင္ၾကက္မႀကီးႏွင့္အတူ ရွာေဖြ စားေသာက္ႏိုင္ရန္ ေလွာင္အိမ္(သို႔မဟုတ္) အုပ္ေဆာင္းမွ လႊတ္ေပးပါ။
(၅) သားေပါက္အေရအတြက္ မ်ားမ်ားေမြး ျမဴပါက ေပါက္ပြားလာေသာ ၾကက္ငယ္မ်ားကို မိခင္ၾကက္မႀကီး ႏွင့္အတူ (၅)ရက္ခန္႔ ထိန္းေက်ာင္းေပးၿပီး က်န္ရက္(၄၀) ခန္႔တြင္ ၾကက္ကေလးမ်ားကို ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ခြဲကာ အေငြ႕ေပးစနစ္ က်င့္သံုးျခင္းျဖင့္၊ ၄၅ ရက္သား မီးလြတ္သည္အထိ ေဆာင္ရြက္ ေပးႏိုင္ပါသည္။
(၆) အခ်ိဳ႕ေသာ အေသးစားေမြးျမဴေရး (small scale) အဆင့္၌ ၾကက္မမ်ားကို မဝပ္ေစဘဲ ၾကက္ဥေဖာက္ စက္ျဖင့္ သားေပါက္ေစျခင္းျဖင့္၊ တစ္ႏွစ္အတြင္း သားေပါက္ႀကိမ္ေရ သားေပါက္ေကာင္ေရ ပိုမ်ားျခင္းစေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိေစပါသည္။
ၾကက္လတ္မ်ား –
ၾကက္အသက္ ၁ လ၊ ၁ လခြဲအရြယ္ကို ဆိုလိုၿပီး ၾကက္ထီး/ ၾကက္မ ခြဲျခားႏိုင္သည့္ အရြယ္ ျဖစ္သည္။ မိခင္မွ သားစြဲသည့္အရြယ္ ျဖစ္သည္။ ၾကက္မ်ား ဗိုလ္လုေသာအရြယ္လည္း ျဖစ္ၿပီး ရရွိလာေသာ ဒဏ္ရာမ်ားကို ဖန္ရည္ ေဆးေပးျခင္း၊ အနာလိမ္းေဆးမ်ား လိမ္းေပးျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ မိခင္ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ လြတ္ကင္းေသာအရြယ္ ျဖစ္ၿပီး နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေသဆံုးႏိုင္သျဖင့္ အထူးဂ႐ုျပဳ ေကြ်းေမြး ေစာင့္ေရွာက္ရန္ လိုေပသည္။ ေလွာင္အိမ္စနစ္ျဖင့္ ေမြးျမဴ ပါက သီးျခားျဖည့္စြက္စာမ်ား ေကြ်းပါမွ ႀကီးထြားႏႈန္း ေကာင္း၍ သတ္မွတ္ရက္တြင္ ထုတ္ေရာင္းႏိုင္မည္ျဖစ္ေပသည္။
မ်ိဳးျမႇင့္တင္သည့္ လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ျခင္း
မ်ိဳးျမႇင့္တင္ျခင္းအတြက္ ၾကက္ဖ-ဖလွယ္ျခင္း အစီအစဥ္ကို ေဆာင္ရြက္ေပးရ မည္ျဖစ္သည္။ ယင္းအစီအစဥ္တြင္-
၁။ ၾကက္မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ၾကက္ဖမ်ား ရရွိရန္ လိုအပ္သည္။
၂။ ၾကက္ဖ(၁)ေကာင္သည္ ၾကက္မ (၁၀) ေကာင္အုပ္ကို ထိန္းသိမ္းမိတ္လိုက္ ႏိုင္သျဖင့္ ၾကက္ဖမ်ိဳး ေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ျဖည့္ဆည္းေပးျခင္းသည္ မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔ ရန္ ပိုျမန္ေစသည္။
၃။ မိသားစုတစ္စုတည္းမွ ေပါက္ဖြားလာေသာ ၾကက္မ်ားကို ဆက္တိုက္ေမြးျမဴ သားစပ္ပါက တျဖည္းျဖည္း မ်ိဳးနီးသားစပ္ ျခင္းျဖစ္လာကာ မ်ိဳးပြားမႈစြမ္းရည္က်ဆင္း ေစသည္။
၄။ သို႔ျဖစ္၍ ၾကက္ဖဖလွယ္ျခင္း အစီအစဥ္ကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေဆာင္ရြက္ၾကသည္။
- မိမိ အနီးအနား ပတ္ဝန္းက်င္မွ မဟုတ္ေသာ မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ေရြးခ်ယ္ ေမြးျမဴသူထံမွ မ်ိဳးေကာင္း ၾကက္ထီးကို မိမိထံမွ မ်ိဳးေကာင္းၾကက္ထီးႏွင့္ အျပန္ အလွန္ဖလွယ္သားစပ္ျခင္း၊
- အာရ္အိုင္အာရ္ (RIR) ၾကက္မ်ိဳး (သို႔မဟုတ္) အျခား ဥစား၊ အသားတိုးမ်ိဳး ၾကက္ဖျဖင့္ တိုင္းရင္း ၾကက္မမ်ားကို သားစပ္၍ မ်ိဳးျမႇင့္တင္ျခင္း စသည္ အခ်က္မ်ားျဖင့္ အသားတိုးႏႈန္းျမင့္မား၍ ထုတ္လုပ္ မႈေကာင္း ေသာ ၾကက္မ်ား ရရွိလာပါမည္။
ကာကြယ္ကုသမႈ လုပ္ငန္းမ်ား တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ား ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ-
၁။ ၾကက္လည္လိမ္(ၾကက္နာ)
Newcastle disease
၂။ ၾကက္ဝမ္းက်ေရာဂါ
Avian-Pasteurellosis
၃။ ၾကက္ေက်ာက္ေရာဂါ
Fowl-Pox
၄။ သန္ေရာဂါ
Parasitic-disease စသည္တို႔ ျဖစ္သည္။
၁။ ၾကက္လည္လိမ္ေရာဂါမွာ-
အရပ္ အေခၚအားျဖင့္ အိပ္တန္းက်နာ၊ ၾကက္နာ ဟုေခၚသည္။ အေသအေပ်ာက္ အမ်ား ဆံုးႏွင့္ အျဖစ္ဆံုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ဗိုင္းရပ္ ေရာဂါပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ကူးစက္ႏႈန္း ျမန္သည္။ ျပင္းထန္သည့္ ေရာဂါအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပြားပါက မည္သည့္လကၡဏာမွ မျပဘဲ ႐ုတ္တရက္ ေသဆံုးႏိုင္သည္။ ေရာဂါျဖစ္ေသာ ၾကက္သည္ ေတာင္ပံက်ၿပီး အေမြးပြကာ မိႈင္ကုပ္ေနတတ္သည္။ ဝမ္းပ်က္၍ ေခ်းစိမ္းပါၿပီး အသက္႐ွဴၾကပ္ သည့္ လကၡဏာကိုလည္း ေတြ႕ရတတ္သည္။ ေရာဂါေၾကာင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခိုက္မႈရွိပါက လည္ပင္းလိမ္ျခင္း၊ အေၾကာဆြဲျခင္း၊ ေျခေထာက္မသန္ျခင္း စေသာ လကၡဏာမ်ား ျပတတ္သျဖင့္ ‘လည္လိမ္ ေရာဂါဟု ေခၚေပ သည္’။ ကိုယ္ခံအား က်ေနေသာ ၾကက္အုပ္မ်ားတြင္ ၿခံလံုးကြ်တ္ ေသတတ္ပါသည္။ ကိုယ္ခံအား တက္ေနပါက အထိုက္အေလ်ာက္ ေသေပ်ာက္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းပါမည္။ ကုသေဆးမရွိဘဲ ကာကြယ္ေဆးကို အသံုးျပဳရပါသည္။
တိုင္းရင္း ၾကက္မ်ားအတြက္ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရး ဦးစီးဌာနမွ အပူဒဏ္ခံ ၾကက္လည္လိမ္ ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆး ထုတ္လုပ္ထားပါသည္။ (၃) လတစ္ႀကိမ္ အရြယ္မေရြး ၾကက္အားလံုးသို႔ မ်က္စဥ္းခတ္ေပးရပါ သည္။ ေဆးထိုးပိုက္မလိုဘဲ မွင္စုပ္ရွိလွ်င္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါသည္။ ‘အိုင္တူး’ ကာကြယ္ ေဆးသည္ သိမ္းဆည္း သယ္ေဆာင္ရာတြင္ အပူဒဏ္ အသင့္အတင့္ခံႏိုင္ ေသာ္လည္း ေနေရာင္ျခည္ျဖင့္ တိုက႐ိုက္ ထိေတြ႕မႈမရွိရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၾကက္မ်က္စိ (၁)ဖက္သို႔ ေဆး(၁)စက္သာ ခတ္ေပးရမည္ျဖစ္သည္။
၂။ ၾကက္ဝမ္းက်ေရာဂါမွာ-
ဒုတိယ ေသေပ်ာက္ႏႈန္း အမ်ားဆံုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ကုသ၍ရပါသည္။ သို႔ေသာ္ မျဖစ္မီက ႀကိဳကာကြယ္ျခင္းက ပို၍ေကာင္းပါသည္။ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာနမွ ထုတ္လုပ္ေသာ ၾကက္ဝမ္းက်ကာကြယ္ ေဆး (ေတာင္ပံျခစ္) ေဆးျဖစ္ၿပီး ၆ လ တစ္ႀကိမ္ ထိုးႏွံရမည္ျဖစ္သည္။ ရွမ္းေမာေျမ ကုမၸဏီထုတ္လုပ္ေသာ Chikusan-Supertonic Solution ျဖင့္လည္း ကာကြယ္ကုသ ႏိုင္သည္။ ၾကက္ဝမ္းက် ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ အျပင္းဖ်ား၍ မိႈင္ကုပ္ျခင္း၊ အစာ စားပ်က္ျခင္း၊ ပါးစပ္မွ အရိအရြဲမ်ားက်ျခင္း၊ စိမ္းဝါေရာင္ဝမ္းသြားျခင္း၊ ပါးပ်ဥ္းေရာင္ျခင္း အေမာက္မ်ားညိဳမဲလာ၍ ေသဆံုး ျခင္းတို႔ျဖစ္ပါသည္။
၃။ ၾကက္ေက်ာက္ေရာဂါမွာ-
ရာသီဥတု ေျပာင္းခ်ိန္ အထူးသျဖင့္ မိုးအကုန္ ေဆာင္းဝင္စမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ား သည္။ မ်က္လံုး၊ မ်က္ႏွာ၊ ပါးပ်ဥ္း၊ ႏႈတ္ခမ္းေထာင့္မ်ား ေပၚတြင္ အနာအဖုမ်ား ေတြ႕ရတတ္ၿပီး အရပ္အေခၚ (ႏွင္းသီး)ဟု ေခၚပါသည္။ အေရျပားေပၚတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အေျခာက္အမ်ိဳးအစား၊ အာေခါင္မ်က္လံုးတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အစိုအမ်ိဳးအစားမ်ား ျဖစ္ၿပီး အေျခာက္အမ်ိဳးအစားကို Chikusan ေဆးျဖင့္ သုတ္လိမ္ေပးက ေပ်ာက္ႏိုင္ၿပီး အစိုကမူ ကုသရခက္ခဲ ပါသည္။ ဗိုင္းရပ္စ္ျဖစ္၍ ကူးစက္ျမန္ပါသည္။ Chikusan တိုက္ေကြ်းျခင္း ျဖင့္ ကိုယ္ခံအားျမႇင့္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
၄။ ၾကက္သန္ေကာင္ေရာဂါမွာ-
ၿခံေလွာင္ ေမြးေသာ ဥစား၊ အသားစားၾကက္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ Ascaridia-galli ေခၚ သန္လံုးေကာင္ကို ၾကက္၏ အစာလမ္း တစ္ေလွ်ာက္ အူလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႔ကုန္ သည္အထိျဖစ္ၿပီး ေသေၾကဆံုး႐ံႈးႏိုင္သည္။ ၾကက္၏ အူအတြင္းအရြယ္ေရာက္ၿပီး သန္ေကာင္မ်ား စြဲကပ္ပါက အစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ စြမ္းက်ၿပီး ၾကက္ထံမွ အာဟာရကို သန္ေကာင္က ရယူစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ၾကက္ႀကီးထြားႏႈန္း ေႏွးျခင္း၊ ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းျခင္း၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားက်ျခင္းႏွင့္ ေသဆံုးျခင္းျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
သို႔ျဖစ္၍ အရြယ္ေရာက္ၿပီး ၾကက္တစ္ေကာင္ကို ေဘာစကိုင္းရြက္အစိမ္း (၂) ဂရမ္(ဇီးသီးခန္႔) တစ္ရက္ လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ႏႈန္း (၂)ရက္ ဆက္တိုက္ ေကြ်းျခင္းျဖင့္ သန္ခ်ႏိုင္သည္။ ေဘာစကိုင္းရြက္၊ နာနတ္ရြက္ တို႔ အမႈန္႔ လုပ္၍ ၾကက္စာတြင္ထည့္သြင္းျခင္း ျဖင့္လည္း ေဆာင္ရြက္ႏိုင္သည္။
ေဒါက္တာရဲျမင့္ (တိေမြးကု)
ၾကက္မ်ား၏ ေသေက် ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားတြင္ ၾကက္ငယ္ဘဝအသက္ ၂ လသားအထိ ၂၄ ရာခိုင္ ႏႈန္း၊ ၂ လမွ ၆ လသားအထိ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ၾကက္ႀကီးဘဝ၊ ၆ လသားႏွင့္အထက္ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေသႏႈန္းရွိ ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။ ၾကက္ငယ္ ဘဝတြင္ ေသဆံုးႏႈန္းအမ်ားဆံုးျဖစ္၍ အထူးဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုပါသည္။ ေမြးျမဴသူမ်ားက ဂ႐ုစိုက္ေစာင့္ေရွာက္မႈမရွိလွ်င္ ေသဆံုးႏႈန္း၊ ပိုမိုျမင့္လာႏိုင္ပါသည္။ ေမြးျမဴသူမွ ၾကက္ငယ္ မ်ား ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ရာတြင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို အေလးထားေဆာင္ ရြက္ေပးသင့္ ပါသည္။
(၁) ေပါက္ခါစ ၾကက္ငယ္ႏွင့္ ၾကက္မႀကီးကို လံုၿခံဳေသာ ေလွာင္အိမ္(သို႔မဟုတ္) ၾကက္အုပ္ေဆာင္းျဖင့္ အုပ္ထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႔ၿပီး ေႏြးေထြးေသာေနရာ၊ ေလစိမ္း မတိုက္ေသာေနရာတြင္ ထားပါ။
(၂) အိပ္တန္းတက္ခ်ိန္၊ ဆင္းခ်ိန္တို႔တြင္ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ၾကက္ငယ္မ်ားကြဲကြာမႈ မရွိေစရန္ ဂ႐ုျပဳပါ။ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ၾကက္ငယ္မ်ားကို အတူတကြထားေပးပါ။
(၃) ၾကက္ငယ္ကေလးမ်ား စားေသာက္ႏိုင္ေသာ အစာခြက္ေရခြက္မ်ား ထားေပးပါ။
(၄) ၾကက္ကေလးမ်ား၊ က်န္းမာသန္စြမ္းလာပါမွ မိခင္ၾကက္မႀကီးႏွင့္အတူ ရွာေဖြ စားေသာက္ႏိုင္ရန္ ေလွာင္အိမ္(သို႔မဟုတ္) အုပ္ေဆာင္းမွ လႊတ္ေပးပါ။
(၅) သားေပါက္အေရအတြက္ မ်ားမ်ားေမြး ျမဴပါက ေပါက္ပြားလာေသာ ၾကက္ငယ္မ်ားကို မိခင္ၾကက္မႀကီး ႏွင့္အတူ (၅)ရက္ခန္႔ ထိန္းေက်ာင္းေပးၿပီး က်န္ရက္(၄၀) ခန္႔တြင္ ၾကက္ကေလးမ်ားကို ၾကက္မႀကီးႏွင့္ ခြဲကာ အေငြ႕ေပးစနစ္ က်င့္သံုးျခင္းျဖင့္၊ ၄၅ ရက္သား မီးလြတ္သည္အထိ ေဆာင္ရြက္ ေပးႏိုင္ပါသည္။
(၆) အခ်ိဳ႕ေသာ အေသးစားေမြးျမဴေရး (small scale) အဆင့္၌ ၾကက္မမ်ားကို မဝပ္ေစဘဲ ၾကက္ဥေဖာက္ စက္ျဖင့္ သားေပါက္ေစျခင္းျဖင့္၊ တစ္ႏွစ္အတြင္း သားေပါက္ႀကိမ္ေရ သားေပါက္ေကာင္ေရ ပိုမ်ားျခင္းစေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိေစပါသည္။
ၾကက္လတ္မ်ား –
ၾကက္အသက္ ၁ လ၊ ၁ လခြဲအရြယ္ကို ဆိုလိုၿပီး ၾကက္ထီး/ ၾကက္မ ခြဲျခားႏိုင္သည့္ အရြယ္ ျဖစ္သည္။ မိခင္မွ သားစြဲသည့္အရြယ္ ျဖစ္သည္။ ၾကက္မ်ား ဗိုလ္လုေသာအရြယ္လည္း ျဖစ္ၿပီး ရရွိလာေသာ ဒဏ္ရာမ်ားကို ဖန္ရည္ ေဆးေပးျခင္း၊ အနာလိမ္းေဆးမ်ား လိမ္းေပးျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ မိခင္ ၾကက္မႀကီးႏွင့္ လြတ္ကင္းေသာအရြယ္ ျဖစ္ၿပီး နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေသဆံုးႏိုင္သျဖင့္ အထူးဂ႐ုျပဳ ေကြ်းေမြး ေစာင့္ေရွာက္ရန္ လိုေပသည္။ ေလွာင္အိမ္စနစ္ျဖင့္ ေမြးျမဴ ပါက သီးျခားျဖည့္စြက္စာမ်ား ေကြ်းပါမွ ႀကီးထြားႏႈန္း ေကာင္း၍ သတ္မွတ္ရက္တြင္ ထုတ္ေရာင္းႏိုင္မည္ျဖစ္ေပသည္။
မ်ိဳးျမႇင့္တင္သည့္ လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ျခင္း
မ်ိဳးျမႇင့္တင္ျခင္းအတြက္ ၾကက္ဖ-ဖလွယ္ျခင္း အစီအစဥ္ကို ေဆာင္ရြက္ေပးရ မည္ျဖစ္သည္။ ယင္းအစီအစဥ္တြင္-
၁။ ၾကက္မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ၾကက္ဖမ်ား ရရွိရန္ လိုအပ္သည္။
၂။ ၾကက္ဖ(၁)ေကာင္သည္ ၾကက္မ (၁၀) ေကာင္အုပ္ကို ထိန္းသိမ္းမိတ္လိုက္ ႏိုင္သျဖင့္ ၾကက္ဖမ်ိဳး ေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ျဖည့္ဆည္းေပးျခင္းသည္ မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔ ရန္ ပိုျမန္ေစသည္။
၃။ မိသားစုတစ္စုတည္းမွ ေပါက္ဖြားလာေသာ ၾကက္မ်ားကို ဆက္တိုက္ေမြးျမဴ သားစပ္ပါက တျဖည္းျဖည္း မ်ိဳးနီးသားစပ္ ျခင္းျဖစ္လာကာ မ်ိဳးပြားမႈစြမ္းရည္က်ဆင္း ေစသည္။
၄။ သို႔ျဖစ္၍ ၾကက္ဖဖလွယ္ျခင္း အစီအစဥ္ကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေဆာင္ရြက္ၾကသည္။
- မိမိ အနီးအနား ပတ္ဝန္းက်င္မွ မဟုတ္ေသာ မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ ေရြးခ်ယ္ ေမြးျမဴသူထံမွ မ်ိဳးေကာင္း ၾကက္ထီးကို မိမိထံမွ မ်ိဳးေကာင္းၾကက္ထီးႏွင့္ အျပန္ အလွန္ဖလွယ္သားစပ္ျခင္း၊
- အာရ္အိုင္အာရ္ (RIR) ၾကက္မ်ိဳး (သို႔မဟုတ္) အျခား ဥစား၊ အသားတိုးမ်ိဳး ၾကက္ဖျဖင့္ တိုင္းရင္း ၾကက္မမ်ားကို သားစပ္၍ မ်ိဳးျမႇင့္တင္ျခင္း စသည္ အခ်က္မ်ားျဖင့္ အသားတိုးႏႈန္းျမင့္မား၍ ထုတ္လုပ္ မႈေကာင္း ေသာ ၾကက္မ်ား ရရွိလာပါမည္။
ကာကြယ္ကုသမႈ လုပ္ငန္းမ်ား တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ား ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ-
၁။ ၾကက္လည္လိမ္(ၾကက္နာ)
Newcastle disease
၂။ ၾကက္ဝမ္းက်ေရာဂါ
Avian-Pasteurellosis
၃။ ၾကက္ေက်ာက္ေရာဂါ
Fowl-Pox
၄။ သန္ေရာဂါ
Parasitic-disease စသည္တို႔ ျဖစ္သည္။
၁။ ၾကက္လည္လိမ္ေရာဂါမွာ-
အရပ္ အေခၚအားျဖင့္ အိပ္တန္းက်နာ၊ ၾကက္နာ ဟုေခၚသည္။ အေသအေပ်ာက္ အမ်ား ဆံုးႏွင့္ အျဖစ္ဆံုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ဗိုင္းရပ္ ေရာဂါပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ကူးစက္ႏႈန္း ျမန္သည္။ ျပင္းထန္သည့္ ေရာဂါအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပြားပါက မည္သည့္လကၡဏာမွ မျပဘဲ ႐ုတ္တရက္ ေသဆံုးႏိုင္သည္။ ေရာဂါျဖစ္ေသာ ၾကက္သည္ ေတာင္ပံက်ၿပီး အေမြးပြကာ မိႈင္ကုပ္ေနတတ္သည္။ ဝမ္းပ်က္၍ ေခ်းစိမ္းပါၿပီး အသက္႐ွဴၾကပ္ သည့္ လကၡဏာကိုလည္း ေတြ႕ရတတ္သည္။ ေရာဂါေၾကာင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခိုက္မႈရွိပါက လည္ပင္းလိမ္ျခင္း၊ အေၾကာဆြဲျခင္း၊ ေျခေထာက္မသန္ျခင္း စေသာ လကၡဏာမ်ား ျပတတ္သျဖင့္ ‘လည္လိမ္ ေရာဂါဟု ေခၚေပ သည္’။ ကိုယ္ခံအား က်ေနေသာ ၾကက္အုပ္မ်ားတြင္ ၿခံလံုးကြ်တ္ ေသတတ္ပါသည္။ ကိုယ္ခံအား တက္ေနပါက အထိုက္အေလ်ာက္ ေသေပ်ာက္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းပါမည္။ ကုသေဆးမရွိဘဲ ကာကြယ္ေဆးကို အသံုးျပဳရပါသည္။
တိုင္းရင္း ၾကက္မ်ားအတြက္ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရး ဦးစီးဌာနမွ အပူဒဏ္ခံ ၾကက္လည္လိမ္ ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆး ထုတ္လုပ္ထားပါသည္။ (၃) လတစ္ႀကိမ္ အရြယ္မေရြး ၾကက္အားလံုးသို႔ မ်က္စဥ္းခတ္ေပးရပါ သည္။ ေဆးထိုးပိုက္မလိုဘဲ မွင္စုပ္ရွိလွ်င္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါသည္။ ‘အိုင္တူး’ ကာကြယ္ ေဆးသည္ သိမ္းဆည္း သယ္ေဆာင္ရာတြင္ အပူဒဏ္ အသင့္အတင့္ခံႏိုင္ ေသာ္လည္း ေနေရာင္ျခည္ျဖင့္ တိုက႐ိုက္ ထိေတြ႕မႈမရွိရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၾကက္မ်က္စိ (၁)ဖက္သို႔ ေဆး(၁)စက္သာ ခတ္ေပးရမည္ျဖစ္သည္။
၂။ ၾကက္ဝမ္းက်ေရာဂါမွာ-
ဒုတိယ ေသေပ်ာက္ႏႈန္း အမ်ားဆံုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ကုသ၍ရပါသည္။ သို႔ေသာ္ မျဖစ္မီက ႀကိဳကာကြယ္ျခင္းက ပို၍ေကာင္းပါသည္။ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာနမွ ထုတ္လုပ္ေသာ ၾကက္ဝမ္းက်ကာကြယ္ ေဆး (ေတာင္ပံျခစ္) ေဆးျဖစ္ၿပီး ၆ လ တစ္ႀကိမ္ ထိုးႏွံရမည္ျဖစ္သည္။ ရွမ္းေမာေျမ ကုမၸဏီထုတ္လုပ္ေသာ Chikusan-Supertonic Solution ျဖင့္လည္း ကာကြယ္ကုသ ႏိုင္သည္။ ၾကက္ဝမ္းက် ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ အျပင္းဖ်ား၍ မိႈင္ကုပ္ျခင္း၊ အစာ စားပ်က္ျခင္း၊ ပါးစပ္မွ အရိအရြဲမ်ားက်ျခင္း၊ စိမ္းဝါေရာင္ဝမ္းသြားျခင္း၊ ပါးပ်ဥ္းေရာင္ျခင္း အေမာက္မ်ားညိဳမဲလာ၍ ေသဆံုး ျခင္းတို႔ျဖစ္ပါသည္။
၃။ ၾကက္ေက်ာက္ေရာဂါမွာ-
ရာသီဥတု ေျပာင္းခ်ိန္ အထူးသျဖင့္ မိုးအကုန္ ေဆာင္းဝင္စမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ား သည္။ မ်က္လံုး၊ မ်က္ႏွာ၊ ပါးပ်ဥ္း၊ ႏႈတ္ခမ္းေထာင့္မ်ား ေပၚတြင္ အနာအဖုမ်ား ေတြ႕ရတတ္ၿပီး အရပ္အေခၚ (ႏွင္းသီး)ဟု ေခၚပါသည္။ အေရျပားေပၚတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အေျခာက္အမ်ိဳးအစား၊ အာေခါင္မ်က္လံုးတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အစိုအမ်ိဳးအစားမ်ား ျဖစ္ၿပီး အေျခာက္အမ်ိဳးအစားကို Chikusan ေဆးျဖင့္ သုတ္လိမ္ေပးက ေပ်ာက္ႏိုင္ၿပီး အစိုကမူ ကုသရခက္ခဲ ပါသည္။ ဗိုင္းရပ္စ္ျဖစ္၍ ကူးစက္ျမန္ပါသည္။ Chikusan တိုက္ေကြ်းျခင္း ျဖင့္ ကိုယ္ခံအားျမႇင့္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
၄။ ၾကက္သန္ေကာင္ေရာဂါမွာ-
ၿခံေလွာင္ ေမြးေသာ ဥစား၊ အသားစားၾကက္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ Ascaridia-galli ေခၚ သန္လံုးေကာင္ကို ၾကက္၏ အစာလမ္း တစ္ေလွ်ာက္ အူလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႔ကုန္ သည္အထိျဖစ္ၿပီး ေသေၾကဆံုး႐ံႈးႏိုင္သည္။ ၾကက္၏ အူအတြင္းအရြယ္ေရာက္ၿပီး သန္ေကာင္မ်ား စြဲကပ္ပါက အစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ စြမ္းက်ၿပီး ၾကက္ထံမွ အာဟာရကို သန္ေကာင္က ရယူစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ၾကက္ႀကီးထြားႏႈန္း ေႏွးျခင္း၊ ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းျခင္း၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားက်ျခင္းႏွင့္ ေသဆံုးျခင္းျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
သို႔ျဖစ္၍ အရြယ္ေရာက္ၿပီး ၾကက္တစ္ေကာင္ကို ေဘာစကိုင္းရြက္အစိမ္း (၂) ဂရမ္(ဇီးသီးခန္႔) တစ္ရက္ လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ႏႈန္း (၂)ရက္ ဆက္တိုက္ ေကြ်းျခင္းျဖင့္ သန္ခ်ႏိုင္သည္။ ေဘာစကိုင္းရြက္၊ နာနတ္ရြက္ တို႔ အမႈန္႔ လုပ္၍ ၾကက္စာတြင္ထည့္သြင္းျခင္း ျဖင့္လည္း ေဆာင္ရြက္ႏိုင္သည္။
ေဒါက္တာရဲျမင့္ (တိေမြးကု)
Comments
Post a Comment